29 november 2021

De geschiedenis van make-up

Van experimenteren met de make-up van je moeder tot het volgen van een ombre powder brows cursus, make-up speelt een grote rol in het leven van velen. En het is ook een enorm grote industrie waar veel geld in wordt geïnvesteerd. Maar, hoe zit het nou eigenlijk met make-up? Waarom zijn we er zo gek op? Wat is de geschiedenis erachter? Daar gaan we vandaag achter komen!

Egyptenaren en make-up

Bij dit volk is goed te zien dat “make-up”, of wat toentertijd werd gezien als make-up, werd gebruikt. In graven van Egyptische farao’s zijn verschillende soorten producten gevonden die farao’s vaak op hun gezicht smeerden en dus een cosmetische functie hadden. Egyptenaren gebruikten vroeger (en tegenwoordig ook nog wel) kohl als oogmake-up. Het moest helpen met het weghouden van “the evil eye” en andere gevaarlijke geesten.

Bleke tijden

De Egyptenaren waren niet verlegen om kleurrijke make-up te gebruiken. Maar het gebruik van make-up werd later in de geschiedenis, en meer bij andere volkeren zoals de Engelsen, een stuk bleker. Kleurrijke make-up werd gezien als make-up voor prostituees. Daarom droegen vrouwen in die tijd vaak hele bleke kleuren en make-up. Bleke make-up werd gemaakt door lood en azijn te mixen. Dit was niet het meest betrouwbare goedje, want je haar kon er van uitvallen! Toch was het razend populair.

Modernere tijden

Make-up ging een nog grotere rol spelen rond de 20e eeuw. Camera’s waren uitgevonden en werden veel gebruikt. Acteurs en actrices gingen van het podium naar het grote scherm. Toen ze nog op het podium acteerde was het heel gebruikelijk om hele overdreven make-up te dragen zodat mensen op de achterste rij je nog goed konden zien. Dit vertaalde niet zo goed naar het grote scherm. Hier moesten dus andere technieken voor gebruikt worden. Dit bracht voort de producten die we vandaag de dag gebruiken: lip gloss, wenkbrauwpotloden, ga zo maar door. Naarmate het meer gebruikt werd voor film, werd het ook populair onder de bevolking om het te dragen.

En de rest kun je denk ik zelf wel invullen. Make-up heeft een behoorlijke make-over gehad over de jaren heen en dat zal ook wel blijven gebeuren. Populair onder vrouwen, maar ook mannen! Iedere geschiedenisperiode heeft zijn eigen functie en betekenis, je raakt er nooit over uitgepraat.